Μαριάννα Τσακίρη

ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (N.D.I)

 

Είμαι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικευμένη στις εξαρτήσεις (Msc), στο διατμηματικό μεταπτυχιακό “Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του ΚΕΘΕΑ. Έχω ολοκληρώσει τετραετή εκπαίδευση στην εμψύχωση ομάδων και την ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας (NDI), του Michel Lobrot και διανύω τον τελευταίο χρόνο, της πενταετούς μου εκπαίδευσης στο ψυχόδραμα, στο “Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος, Σοφία Συμεωνίδου”, στη Θεσσαλονίκη. Έχω παρακολουθήσει, όλα αυτά τα χρόνια, πολυάριθμα σεμινάρια και μικρότερης διάρκειας εκπαιδεύσεις, με διαφορετικές μεθοδολογίες, με σκοπό τη διαρκή μου επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο μου (αναπηρία, διατροφικές διαταραχές, εισαγωγή στην Συστημική θεωρία κ.α.).

Έχω εργαστεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «Άγιος Δημήτριος» με άτομα με βαριές αναπηρίες αλλά και ως συνοδός ατόμων με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες. Στη συνέχεια εργάστηκα στο Κέντρο Ημέρας Άστεγων Προσφύγων «Αλκυόνη» σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με πρόσφυγες, ομάδες προσωπικού και εποπτεία εθελοντών και έπειτα ως σύμβουλος ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, στη ΧΑΝΘ, στο πρόγραμμα «HELIOS» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Έχω συντονίσει ομάδες σε βιωματικά εργαστήρια, ενώ εθελοντικα έχω εργαστεί στον τομέα της απεξάρτησης και συγκεκριμένα στο Ανοιχτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και Μελών Οικογενειών Χρηστών του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, όπως επίσης και στον συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Από το 2020 διατηρώ τον δικό μου χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δουλεύοντας ως ελεύθερη επαγγελματίας και παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, ατομικά και σε ομάδες. Στόχος μου είναι μέσα από τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας και υποστήριξης, με οδηγό τη σχέση όσοι/ες το επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αφήσουν πίσω προσωπικές δυσκολίες του παρελθόντος, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον εαυτό και το σώμα τους, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μαζί του αλλά και με τους γύρω τους, να ακούσουν τις επιθυμίες τους και τελικά να σχεδιάσουν και να βαδίσουν με τον τρόπο που οι ίδιοι/ες επιθυμούν.

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα, Κέντρο Εφαρμογής και Μελέτης του Ψυχοδράματος Σοφία Συμεωνίδου (2019-σήμερα)
 • Msc Ποινικό Δίκαιο και εξαρτήσεις, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – ΚΕΘΕΑ (2018 – 2022)
 • Εκπαίδευση τεσσάρων ετών στην εμψύχωση ομάδων και την ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας (NDI), Ινστιτούτο Βιωματική Παρεμβαση NDI
 • Ειδίκευση στην Νευρική Ανορεξία, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Εκπαίδευση ενός έτους στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική, Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
 • Πρακτική Άσκηση, Ανοιχτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και Μελών Οικογενειών Χρηστών του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας
 • Πτυχίο, τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 • Ιδιωτικό γραφείο, Θεσσαλονίκη
 • Σύμβουλος ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, πρόγραμμα HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ΧΑΝ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2020 – 2021)
 • Ψυχολογική υποστήριξη, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, εποπτεία εθελοντών, ομάδες προσωπικού, Κέντρο Ημέρας Αστέγων Προσφύγων «Αλκυόνη» (Οκτώβριος 2016 – Αύγουστος 2019)
 • Ψυχολογική υποστήριξη, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (Ιανουάριος 2014- Μάιος 2014)
 • Πρακτική άσκηση, Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Δεκέμβριος 2011- Απρίλιος 2012)